13 Lehetséges psoriasis szövődmények


13 Lehetséges psoriasis szövődmények

A psoriasis egy egész életen át tartó, autoimmun gyulladásos betegség. Gyakran bőrbetegségként jelenik meg, de ez egy szisztémás állapot, amely befolyásolhatja a test sok részét.

Sokféle psoriasis létezik, és ez összetett állapot.

Mivel a tudósok többet megtudnak a gyulladásos állapotokról és az emberek befolyásolásáról, ők több kapcsolatot alakítanak ki a különböző diagnózisokkal rendelkező állapotok között.

Ezenkívül a psoriasis olyan életmód kihívásokat jelent, amelyekkel nehéz lehet megbirkózni. Ez további tünetekhez, például depresszióhoz vezethet.

Különböző tényezők miatt-ideértve a kezeléshez való hozzáférés egyenlőtlenségeit és a psoriasis plakkok nem vörös színét-hosszabb ideig tarthat, amíg a fekete vagy barna bőrű emberek orvosi ellátást kapnak a psoriasis számára. Ez késleltetheti a kezelés megkezdését és növelheti a szövődmények megtapasztalásának kockázatát.

Olvassa el tovább, hogy többet megtudjon az ezen állapot mellett felmerülő problémákról.

Celiakia

A psoriasisban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel rendelkeznek a celiakia elleni antitestekkel, ami arra utal, hogy a kettő között lehet kapcsolat.

A celiakia a lakosság mintegy 1% -át érinti, de a psoriasisban szenvedők 4,3% -ánál jelen lehet.

A celiakiaban szenvedő emberek súlyos reakciót tapasztalhatnak, amikor glutént fogyasztanak. A

mind a celiakia, mind a psoriasis úgy tűnik, hogy az immunrendszer diszfunkciójából származik. Egyesek úgy találják, hogy a glutén elkerülése elősegíti a psoriasis tüneteinek csökkentését. A

kutatók, akik 2017 -ben közzétették a Dermatológia Archívumában végzett tanulmányok áttekintését, számos olyan feltételre utaltak, amelyek gyakoriak a psoriasisban szenvedő emberekben, jelezhetik a kapcsolatot a gastrointestinalis rendszerrel.

A 2014-ben közzétett áttekintés szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a gluténmentes étrend segíthet néhány psoriasisban szenvedő embernek. De további kutatásokra szorultak egy link megerősítésére.

A psoriasisban szenvedő emberek, akik fontolóra veszik a glutén feladását, először orvossal kell beszélniük, mivel a teljes kiőrlésű gabona értékes tápanyagokat tartalmazhat, és a gluténmentes étrend nem mindenki számára alkalmas.

szájproblémák

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a psoriasisban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a szájüreg nyálkahártya -membránjaival, például a nyelvben lévő repedésekkel és az ínyben lévő sérülésekkel és arca.

A tudósok nem hoztak létre konkrét kapcsolatot a psoriasis és az orális problémák között, de a kutatások azt sugallják, hogy például a nyelvi repedések gyakoribbak a psoriasisban szenvedőknél. Az, hogy miért fordulnak elő együtt, az is nem egyértelmű.

A psoriasis és a szájproblémák hasonló genetikai tényezőkből fakadhatnak, vagy hasonló triggereknek, például stressznek és alkoholnak való kitettségből származhatnak.

Gyulladásos bélbetegség

A tudósok megvizsgálták a psoriasis és a gyulladásos bélbetegség (IBD), a Crohn -kór és a fekélyes kolitisz közötti lehetséges kapcsolatokat.

A tanulmányok azt sugallták, hogy a psoriasisban szenvedő emberek és családtagjaik hajlamosabbak lehetnek ezekre a feltételekre. A

psoriasisnak és az IBD -nek különféle genetikai tényezői vannak.

D -vitaminhiány

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a D -vitaminhiány gyakran jelen van néhány autoimmun betegség kezdetén.

Egyes szakértők javasolják a D -vitamin -kiegészítők szedését a psoriasis tüneteinek csökkentése érdekében.

Egy megfigyelő tanulmány, amelyben 561 embert vettünk részt, akik közül 170 -ben psoriasis volt, úgy találta, hogy a psoriasisban szenvedő embereknek szignifikánsan alacsonyabb a D -vitaminszintje, mint a betegség nélkül. Ez a tanulmány Dél -Olaszországban zajlott, és az összes résztvevő fehér volt. A kutatók azt sugallták, hogy a D -vitamin szintje befolyásolhatja a tünetek tartós időtartamát.

De megjegyzik, hogy a D -vitamin és a psoriasis közötti kapcsolat „ellentmondásos”.

Egy másik, 2018 -ban közzétett tanulmány 61 psoriasisban szenvedő embert és 61 embert vizsgált meg, a dél -indiai Deralakatte kórházban. A kutatók nem találtak összefüggést a D -vitaminszint és a psoriasis tünetek súlyosságának a két csoportban.

Cancer

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a psoriasis növeli a rák kockázatát, és néhány specifikus rákot is, beleértve az orális, nyelőcső, máj és hasnyálmirigyrákot.

Az egyik oka lehet a szisztémás gyógyszerek használata a kezelésben. Ezek a gyógyszerek az egész testet érintik.

Egyéb mögöttes okok lehetnek a genetikai tényezők és a psoriasis hatása az egyén életmódjára. További kutatásokra van szükség a link megerősítéséhez.

Metabolikus szindróma

A psoriasisban szenvedő emberek körében nagyobb a kockázata a metabolikus szindróma egyes tüneteinek, beleértve a szívproblémákat, a cukorbetegséget, a zsíros májbetegséget és az elhízást.

A szakértők nem tudják, mi összekapcsolhatja ezeket a feltételeket a psoriasissal. Lehetnek gyakori genetikai tényezők, hasonló környezeti kiváltó tényezőkkel rendelkezhetnek, vagy lehetnek okok kombinációja.

Mérsékelt vagy súlyos psoriasisban szenvedő embereknek ezen állapotok tesztelését kell végezniük, hogy szükség esetén megelőző kezelést kapjanak.

A testhőmérséklet -szabályozás

Bizonyos típusú psoriasis befolyásolhatja a testhőmérséklet szabályozását. Ez hatással lehet a belső szervekre, például a szívre és a vesére, a Nemzeti Psoriasis Alapítvány szerint.

A bőr fontos a testhőmérséklet stabil megőrzéséhez, és a bőrre ható problémák szintén befolyásolhatják a hőmérsékletet, különösen súlyosabb formákkal, például eritrodermikus és pustuláris psoriasissal.

Pustularis psoriasis

A pustularis psoriasis a psoriasis súlyos formája, amely megjelenhet olyan emberekben, akik már psoriasisban vannak.

Az egyik típus, a Zumbusch psoriasis néven ismert, súlyos eritrodermához és bőr méretezéséhez vezethet.

A pustularis psoriasisban szenvedő személy 2015. évi esettanulmányában a kutatók megjegyezték, hogy az állapot növelheti a következő életveszélyes szövődmények kockázatát:

 • Pneumonitis vagy tüdőgyulladás
 • Szívelégtelenség
 • Hepatitis vagy a máj gyulladása

A vizsgálat középpontjában a következő tünetek voltak:

 • Pustularis bőrkárosodások
 • Puffed körömágyak
 • Láz és hidegrázás
 • izomgyengeség
 • Gyors szívverés
 • Tremor
 • Nehéz lélegezni
 • A folyadékok túlzott felhalmozódása vagy ödéma

Pustularis psoriasisban szenvedő személy május Kórházban kell időt töltenie, amíg a kezelés normalizálja a folyadékszintet, a kémiai egyenlegeket, a szív működését és a bőr állapotát.

Psoriatikus artritisz

A psoriasisban szenvedő emberek akár 30% -ánál alakulhat ki psoriatikus artritisz (PSA).

Általában 30–50 éves kor között jelenik meg.

Míg az ilyen állapotban szenvedő emberek 85% -ánál vannak bőr tünetei, dermatológiai tünetek előtt vagy anélkül fordulhat elő.

A tünetek a következők:

 • Fájdalom és duzzanat az inak felett
 • Duzzadt ujjak és lábujjak
 • Csökkent mobilitás
 • Merevség és fájdalom egy vagy több ízületben
 • A körmök, amelyek úgy néznek ki, mintha körömgomba van
 • uveitis, egy típusú szemgyulladás
 • Különböző típusú PSA is létezik, beleértve:

  • spondylitis, amely befolyásolja a gerincet
  • enthesitis, amely akkor fordul elő, amikor a szalagok vagy inak megfelelnek a csontoknak
  • A daktilitisz, amely az ujjait és a lábujjait érinti. A korai kezelés csökkentheti az állandó ízületi károk kockázatát.

   Szövődmények

   Szemproblémák: A Nemzeti Psoriasis Alapítvány szerint a PSA -ban szenvedő emberek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki uveitiszben, gyulladásos szembetegségben.

   Hallásvesztés: A 2014 -es spanyol tanulmány 60 PSA -ban szenvedő és 60 PSA -ban szenvedő ember halláskárosodásának kockázatát vizsgálta.

   A kutatók azt találták, hogy a PSA -ban szenvedők 60% -ánál volt bizonyos fokú hallásvesztés, szemben a feltétel nélküli személyek mindössze 8,3% -ával. Megállapították, hogy a PSA a belső fülben károsodást okozhat.

   Szemkomplikációk

   A szem szövődményei, mint például az uveitis, psoriatikus artritiszhez kapcsolódnak. A kutatások azonban azt sugallják, hogy a psoriasisban szenvedő emberek 7–20% -ánál van uveitis, és néhány embernek egynél több szemproblémája lehet.

   A psoriasisban szenvedő emberek a következő szemkomplikációkat tapasztalhatják meg:

   • Száraz szem
   • epizódleritis
   • szaruhártya -lézió

   A psoriasisban szenvedő embereknek szemorvosnak kell fordulniuk a rendszeres ellenőrzésekhez.

   Parkinson -kór

   A Parkinson -kór egy neurodegeneratív rendellenesség, amely befolyásolja az agyat. Ez a betegség krónikus gyulladást okoz a neuronális szövetben, végül járási problémákat, egyensúlyi problémákat és remegést okozva.

   A psoriasisban szenvedő embereknek nagyobb a veszélye a Parkinson -kór kialakulásának a neuronális szövet gyulladásának miatt.

   vesebetegség

   A krónikus vesebetegség gyakoribbnak tűnik a psoriasisban szenvedő emberek körében.

   2016 -ban jelentett tudósok ezt „logikusnak” írták le, mivel a psoriasis kapcsolatokkal rendelkezik a szív- és érrendszeri betegségekkel, és a vesebetegség ugyanazok a kockázati tényezőkkel rendelkezik.

   Ezen felül az emberek psoriasishoz alkalmazott kezelések valószínűleg mérgező hatással vannak a vesékre.

   Pszichológiai és érzelmi következmények

   A psoriasissal élve nehéz lehet, és érzelmi és társadalmi következményekkel járhat.

   A Dermatology and Terapy 2013-ban közzétett áttekintésben a kutatók a psoriasist „általános, hosszú távú bőrbetegségként írják le, amely a pszichológiai szorongás magas szintjével és a jelentős élethatásokkal jár”.

   Azok az emberek, akiknek látható léziói vannak, zavarban vannak a megjelenésük miatt. Ez elszigeteltséghez, depresszióhoz és szorongáshoz vezethet.

   Ez befolyásolhatja az élet olyan területeit, mint:

   • kapcsolatok
   • Foglalkoztatás
   • Szabadidő és társadalmi tevékenységek

   De lehetnek fiziológiai okok is a psoriasis pszichológiai hatására.

   A tudósok bizonyítékokat találtak a mellékvese és az agyalapi mirigy részvételéről, ami hormonális egyensúlyhiányhoz vezethet. Ez az egyensúlyhiány befolyásolhatja mind a psoriasisban szenvedő személy bőrét és pszichológiai jólétét.

   A stressz és az aggodalom viszont még rosszabbá teheti a tüneteket.

   A psoriasisban szenvedő személyeknek, akiknek depresszió vagy alacsony hangulat jeleit tapasztalják, beszélnie kell egy orvossal az aggodalmakról.

   Mivel az orvosok egyre inkább megértik azokat a mentális egészség kihívásait, amelyekkel a psoriasisban szenvedő emberek szembesülnek, a hatékonyabb kezelés remélhetőleg elérhetővé válik.

   Összegzés

   A psoriasis egy komplex állapot, amelynek széles körű szövődményei és komorbiditásai széles választékkal rendelkeznek.

   Ha valaki ismeri a felmerülő lehetséges problémákat, akkor könnyebben magyarázza meg orvosuknak, hogyan érzik magukat, és segítséget kérnek.

   A psoriasis korai diagnózisának megszerzése elősegítheti néhány szövődmény megelőzését. A korai diagnózis azonnali kezeléshez vezethet, amely hatékonyabb lehet az állapot kezelésében. Bárki, aki úgy gondolja, hogy esetleg psoriasis, beszélnie kell egy egészségügyi szakemberrel. A

   kezelés rendelkezésre áll, amely elősegítheti a psoriasis tüneteinek és szövődményeinek csökkentését, valamint az ember életminőségének javítását.

   Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

   • Psoriatikus artritisz