A rheumatoid arthritis tizenkét korai jele


A rheumatoid arthritis tizenkét korai jele

rheumatoid arthritis olyan rendellenesség, ahol az ember immunrendszere megtámadja az ízületeiket, ami miatt gyulladtak. Melyek ennek a állapotnak a korai jelei?

A rheumatoid arthritis (RA) tünetei általában befolyásolják a kezeket, a csuklóját és a lábát. A RA korai jelzései korai diagnosztizáláshoz és megfelelő kezeléshez vezethetnek.

Az ízületi gyulladás korai és következetes kezelése megakadályozhatja az ízületi károkat és végül a fogyatékosságot.

Ez a cikk feltárja a RA korai jeleit és tüneteit, annak kockázati tényezőit és mikor kell orvoshoz fordulni.

korai jelek

A RA fő tünetei az ízületi fájdalom és merevség. Mielőtt ezek a tünetek bekövetkeznek, az ember korai figyelmeztető jeleket tapasztalhat.

Ezen korai figyelmeztető jelek némelyike ahhoz kapcsolódik, hogy az ember hogyan érzi magát, míg mások az ízületekre vonatkoznak. Az ember ízületeit érintő tünetek nagyobb valószínűséggel jelzik a RA -t, különösen akkor, ha a test egynél több ízülete vagy mindkét oldala érint.

Ezeknek a figyelmeztető tábláknak a foltosítása segíthet az embereknek a lehető leghamarabb a kezelést. A RA korai figyelmeztető jelei a következők:

1. Fáradtság

Mielőtt bármilyen más tünet megtapasztalása előtt, az RA -val rendelkező személy rendkívül fáradtnak érezheti magát, és nincs energiája. Lehetnek depressziósnak is.

A fáradtság érzései befolyásolhatják:

 • Mindennapi tevékenységek
 • kapcsolatok
 • Szexuális vágy
 • A termelékenység Munkahelyen

Fáradt érzés okozhatja a test reakcióját az ízületek gyulladására.

2. Enyhe láz

A RA -val kapcsolatos gyulladás miatt az emberek rosszul és lázasnak érzik magukat. Lehet, hogy kissé emelt hőmérséklete van, ami korai jel, amely néha fáradtságot kíséri. Ez megelőzheti az ízületekre gyakorolt észrevehető hatásokat.

3. fogyás

Az RA harmadik korai figyelmeztető jele megmagyarázhatatlan fogyás, amely valószínűleg a gyulladás közvetett hatása.

Ha valaki lázasnak és fáradtnak érzi magát, elveszítheti étvágyát, ami fogyhat.

4. Merevség

A RA újabb korai jele az ízületi merevség. Merevség előfordulhat egy vagy két kis ízületben, gyakran az ujjakban. Lassan felmerülhet, de több napig tarthat.

A specifikus ízületeket befolyásoló merevség mellett a testben a merevség általános érzése lehet a RA korai jele.

Az ilyen típusú merevség általában az embert érinti, miután hosszú ideje még mindig voltak. Ez a tünet a reggeli merevség oka, a RA -ban szenvedő betegek jellegzetes panasza.

5. Összegalmasak

A kezét és a lábát befolyásoló ízületi érzékenység az RA tipikus korai jele.

A kezekben, az ujjak közepén és alján lévő ízület nyomással vagy mozgás közben gyengéd érzés lehet.

A lábakban a lábujjak alján lévő ízületek gyengédek lehetnek. Ez a fájdalom miatt az emberek sétálnak a sarkukon, vagy felemeli a lábujjukat, miközben járnak.

6. Az ízületi fájdalom

Az ujjak, a csukló és a lábak ízületi fájdalma az RA jele. A gyulladás vastagabbá teszi az ízület bélését, és extra ízületi folyadék előállítását is okozza.

Mindkét tényező nyomást gyakorol a kapszulára, amely körülveszi az ízületet, és irritálja az azt tartalmazó idegvégződéseket, fájdalmat okozva.

7. Összetöltött duzzanat

A kezekben és a lábakban duzzadt ízületek az RA tipikus jele. Az ízületi duzzanat általában nyilvánvalóbb, amikor RA előrehalad, de a finom duzzanat korai jel lehet.

8. Az ízületi vörösség

Az ízületekben a gyulladás vörös megjelenést adhat számukra. A bőr elszíneződése a kezekben és a lábakban az ízületek körül az RA jele.

A bőrpír azért fordul elő, mert a gyulladás a környező bőrben lévő erek kiszélesedését okozza. A szélesebb erek lehetővé teszik, hogy több vér folyjon ebbe a területre, így a bőr piros megjelenést biztosít.

9. Összetétel

Az ízületi meleget gyulladás okozza, és a bőrpír vagy duzzanat előtt lehet jelen. Ez a RA korai jele lehet.

10. A zsibbadás és a bizsergés

zsibbadás és bizsergés, amely a kezét és a lábát befolyásolja, az RA korai jele lehet. Ezeket a tüneteket az ízületek gyulladásának okozza, amelyek idegkompressziót okozhatnak, ami szenzáció elvesztését eredményezi.

11. A mozgás tartományának csökkenése

A RA korai szakaszában egy személy észreveheti, hogy nehezen tudják a csuklóját oda -vissza hajlítani.

A betegség előrehaladtával az ízületek károsodása befolyásolhatja a ligamentumokat és az inakot, megnehezítve a hajlítás és a kiegyenlítését.

12. Mindkét oldalon érintett ízületek

Általános, hogy az RA által érintett emberek a test mindkét oldalán azonos ízületekben tüneteket tapasztalnak. Noha ez a szimmetria tipikus, nem ez a helyzet mindenkinek, akinek az állapota van.

Mi a reumatoid arthritis?

RA az immunrendszer problémájából származik. Ha egy személy immunrendszere egészséges, segít a fertőzés leküzdésében. Az RA -ban szenvedő emberekben az immunrendszer tévesen megtámadja a sejteket az ízületük bélése során, ami az ízületek gyulladását eredményezi, duzzadva, merev és fájdalmassá teszi őket.

Azoknak az embereknek, akiknek RA -ja van, vannak olyan időszakok, amikor nem tapasztalnak tüneteket, és máskor, amikor a tünetek fellobbannak.

Jelenleg nincs gyógymód a RA -ra, de a megfelelő kezelés és a mérsékelt testmozgás hozzájárulhat a fáklyák csökkentéséhez. Ha az RA -t kezeletlen marad, akkor az ízületek, porc és csontok az érintett területeken megsérülhetnek.

szövődmények

Ha kezeletlen marad, az RA károsíthatja az ízületeket, a környező porcot és a közeli csontokat, ami ízületi deformációkhoz vezet.

A kezeletlen RA a rheumatoid csomóknak nevezett ízületeken vagy annak közelében lévő szilárd csomókhoz vezethet. Ezek a csomók olyan vizuális jellemzők, amelyeket az emberek gyakran társítanak a feltétellel.

Az ízületi deformációk és a rheumatoid csomók mellett az RA a következőkhöz is vezethet:

 • A carpalis alagút szindróma
 • Gyulladás a test más területein, beleértve a szemet, a szívet és a tüdőt
 • A szívroham és a stroke nagyobb kockázata

Kockázati tényezők

Az orvosok nem tudják, mi kiváltja az immunitást Rendszer, hogy megtámadja az ízületeket az RA -val rendelkező emberek testében.

Vannak olyan tényezők azonban, amelyeket a kutatók tudnak, hogy növeljék a betegség általi befolyásolás kockázatát:

 • A szex: a nők nagyobb kockázata van a RA, mint a férfiak fejlesztésének kockázatával – Egy 2011 -es tanulmány, amely 12 nőből 1 -et talált, és 20 férfi közül 1 -ben élettartama alatt RA -t fejlesztenek ki.
 • Dohányzás: Egy 2009 -es tanulmány szerint erős bizonyítékok vannak arra, hogy a dohányzás növeli a RA fejlesztésének kockázatát, és gyorsabban haladja meg a fejlődést.
 • Túlsúly: egy 2016. évi tanulmány kapcsolatot talált az elhízás és a RA fejlesztésének kissé megnövekedett kockázata között.

Vannak olyan tényezők is, amelyeket a kutatók azt találtak, hogy csökkentik a RA kockázatát. Ide tartoznak:

 • Mérsékelt alkoholfogyasztás: Egy 2012 -es tanulmány megállapította, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás kapcsolódik a RA csökkent kockázatához.
 • Szoptatás: A 2014-es tanulmány szerint a szoptatott nőknek csökkent a kockázata a RA kialakulásának.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Az RA korai jeleit és tüneteit tapasztaló személy orvoshoz kell fordulnia. Az orvos segíthet az állapot diagnosztizálásában, és javasolhatja a megfelelő kezelést.

A rheumatoid arthritis korai diagnosztizálása és kezelése csökkenti a szövődmények megtapasztalásának valószínűségét.

Olvassa el a cikket spanyolul.

Contents